3D printer er den nye organdonoren

Kunstig intelligens (eller Al) er en metode man bruker for å gjøre datamaskiner og dataprogrammer mest mulig intelligente. Dette kan for eksempel være roboter eller maskiner som gjør oppgaver for deg. Det jobbes mye med kunstig intelligens innen talegjenkjenning, bildegjenkjenning, brukerinteraksjon og styring av fysiske prosesser. Som regel når det snakkes om kunstig intelligens mener vi dyp læring inne for digitale nettverk.

Takke være mye ny forskning innen 3D printing, kan det hende vi allerede om ti år kan printe ut de organene vi trenger til å være donor for pasienter. For de som ikke vet det er 3D printing en produksjonsmetode der tredimensjonale figurer bygges opp lag for lag ved hjelp av et skriverhode i maskinen. Utskriften av hvert lag kan minne en del om todimensjonal blekkutskrift. 3D printing er ikke særlig effektiv, men lager et utrolig bra ferdig produkt.

Fram til nå har forsking innen 3D printing klart så skape levedyktige celler og vev man kan bruke på sykehuset under operasjoner og lignende. Disse kan brukes til å lage organdeler men ikke hele organer. Printing av hele organer vil nok bli en revolusjon for sykehuset og pasienter. At 3D printeren vil bli den nye organ donoren er det vel ingen tvil om. Dette vil hjelpe mange mennesker der ute som sitter dager, uker eller år og venter på et organ som skal passe akkurat dem. Om det blir dyrt? det for tiden vise.

Jeg synes dette er utrolig spennede og hvertfall hva det vil bringe i framtiden. Hva om 3D printing vil hjelpe andre av hos sykehuset også. Kanskje dem kan i framtiden 3D printe dietter, glutenfrie matvarer eller medisiner. Gjøre det lettere for de som sitter hjemme syke og ikke har muligheten til å lage mat selv. Jeg har selv cøliaki og kunne gjerne tenke meg en 3D printer eller en annen type robot/maskin som kunne lage mye av den glutenfrie maten for meg. Nei dette synes jeg rett og slett er utrolig spennede, så lenge den ikke gjør mennesker alt for late, for det er vi nok fra før av.

Kilder:

https://snl.no/kunstig_intelligens

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/helse/3d-printing/-alle-organer-kan-3d-printes/2-1-346781

One Reply to “3D printer er den nye organdonoren”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *