Betalte og organisk søk

Du har sikkert opplevd at når du har søkt opp noe på Google så får du opp flere millioner ulike resultater, disse er både betale og organiske søk. I dette innlegge skal jeg fortelle hva som kjennetegner disse og hva som er forskjellen på dem.

Bildet lånt fra Unsplash.com

Hva er forskjellen?
-Betalte søkeresultater er bedrifter som får betalt hvor hvert klikk de får, dette kan i utgangspunktet bli sett på som reklame. Bedriftene velger ut spesifikke nøkkelord i deres innhold som tar deg rett til produktene. Disse nøkkelordene finner du da i annonsene som kommer opp på dine Google søk. Annonsene vises enten til høyre for det organiske eller plassert rett over, men rett under ditt søkeord. Man betaler et gebyr basert på antall klikk som blir generert på annonsen og hvor den blir plassert bestemmes gjennom en anbudsprosess eller nøkkelordenes kvalitet.

-Organiske søkeresultater  er ubetalt søketrafikk fra søkemotorer, hvor de mest relevante søkeresultatene kommer øverst. dette blir satt i en prioritert rekkefølge i henhold til hva du er på jakt etter. Organisk søk foregår ved at forbruker skriver inn nettsiden din direkte i URL-feltet. Dette inkluderer også bokmerker. Dette er mennesker som allerede kjenner til bedriften din og kan derfor ikke regnes som organisk.

Hvordan bruker digitale markedsførere disse?
Google er i dag verdens mest brukte søkemotor og har en stor påvirkning på vår digitale hverdag. Google er også brukt som markedsføringskanal for mange bedrifter. Ved hjelp av Google sine verktøy kan du samle kunnskap om kundene dine og en god del data. Denne informasjonen kan så brukes for å få ut et budskap som er relevant for målgruppen. Med verktøy som Google Analytics kan du måle effekten av markedsføringstiltakene dine. Google Analytics er en gratistjeneste fra Google som gir deg detaljert statistikk over trafikk på nettsiden din. Statistikken viser hvilke kilder de besøkende kommer fra. Kommer de fra direktetrafikk, via henvisninger/lenker fra andre sider, fra sosiale medier eller fra betalte annonser? Du kan også få statistikk på hvor mange av de besøkende som utførte ønsket handling, for eksempel kjøpte varen, før de forlot nettstedet. Betalte søk er bra for bedrifter, fordi det gir dem mer kontroll, det bidrar til at bedriften når målene sine og gir dem mye data om kunden.

Kilder:
https://ndla.no/nb/subjects/subject:1/topic:1:171906/topic:1:166872/resource:aff3157f-94df-4937-b95b-a95c873d2886
https://www.spiredigital.no/artikler/8-grunner-til-aa-komme-i-gang-med-betalt-soek-nå/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *