Restefest

Da er vi igang med modul nummer 2 med Cecilie Staude, som skal ta oss gjennom sosial kommunikasjon i et bærekraftsperspektiv. Vi har allerede fått utdelt eksamen som skal ha med akkurat dette å gjøre, FN´s bærekraftmål. FN har til sammen 17 bærekraftige mål, alle sammen er like viktig men jeg har tenkt til å ta for meg nr 12. som går ut på ansvarlig forbruk og og produksjon.

Litt fakta
Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. I dag forbruker vi mye mer enn hva som er bærekraftig for kloden. For eksempel går en tredjedel av maten som blir produsert bort, uten å bli spist. 80% av menneskeheten uttrykker bekymring rundt miljø/bærekraft, men bare 5% som faktisk endrer adferd. 7 av 10 nordmenn synes det er vanskelig å vire om et produkt er bærekraftig. Resultatet av dette er at nordmenn heller interesserer seg i resirkulering, næringsinnhold og klimapåvirkning på produktemballasjen.

FN´n sitt delmål nr 12.3 omhandler at innen 2030 skal vi ha halvert andelen matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, herunder svinn etter innhøsting. Norge er allerede et foregangsland, som går ut på at vi er ekstra oppmerksomme på kartlegging og forebygging av matsvinn.

Restefest
NRK og VGTV har prøvd seg på ulike programmer som omhandler dette med matsvinn, blant annet “restefest” med Karen. Hun driver en Instagram konto som heter “fattigstudent”. Karen sin instagram kontoen har nå 220 tusen følgere hvor mesteparten faktisk er studenter, jeg selv følger denne kontoen og har klart å kutte ned på mitt matsvinn veldig, samtidig fått gode middagsoppskrifter som er billige å lage. Programmet hennes “restefest”går ut på at Karen reiser hjem til Norske kjendiser og gir gode tips på hvordan de kan utnytte matrester bedre for å forminske matsvinn. Her kommer hun med geniale oppskrifter til hva du kan gjøre med de utroligste rester, alt i fra suppe som kan gjøres om til rundstykker, alt du kan gjøre om til wok og hva du kan putte i en smoothie. Dette har hjulpet mange studenter med å kutte sitt matsvinn, bruke pengene mer fornuft og lage god og sunn mat.

Linker
https://www.fn.no/Om-FN/FNs-baerekraftsmaal
https://www.ntfe.no/i/2019/2/tfe-2019-02b-1395

One Reply to “Restefest”

  1. Hei Anna!

    Så gøy å lese innlegget ditt om restefest. Du skriver bra og jeg ser at du har lært mye denne semesteret! Bra bruk av bilde og underoverskrifter. Bra at du også har med kilder nederst i innlegget. Det gjør nemlig innlegget ditt mer troverdig både for oss og for Google 🙂 Husk å lese over skrivefeil. Eks Cecilie Staude, og ikke Cecilie Staune 🙂 Gleder meg til å lese de andre også!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *